Pengalaman ke Labuan Dari Sabah Part 1

10/29/2015 01:02:00 PTG Saya Winnie 2 Comments

    
Mana nak start ehh? Ok, start dari penggunaan transport dari Sabah ke Labuan, ada 2 alternatif, salah satu naik feri 3 jam dari Sabah Jesselton pelabuhan sampai terus ke Labuan, Tapi sa tak nak peruk dalam feri, sebab peruk dalam rasa nak mabuk laut, maklum lah, xdapat hirup udara luar, duduk dalam ja, kalo ombak kuat, nahhh habis la otak berpusing.. Huhuhu.. Alternatif kedua, sa lebih suka naik bus 2 jam lebih, sampai lah ke Menumbok, daerah kecil di Sabah. Bus station menumbok terletak dekat Mahkamah Negeri Sabah, Bersebelahan dengan KFC. Tambang cuma RM15 kalo nak minta diskaun lah, Harga asal RM18 sudah sekarang.



Lepas tu, naik bus sampai lah terus ke menumbok selama 2 jam lebih, turus terus sampai menumbok pelabuhan jeti, Besar feri.. feri yang bileh muat kenderaan, cuba teka harga ticket untuk penumpang ja? Kalo kenderaan tuh tak tw lah.. Sa bayar ticket cuma RM2.50 jer !! Dulu RM5... Huhu..
Tapi sebelum naik feri, kena bayar dahulu cukai, RM1.50. So jumlah one way ke Labuan ni cuma RM19 !! 

Best !!! Berbanding dengan naik Feri 3 jam peruk di dalam tuh, RM45.

Paling best sekali bila kita malas tengok tayang movie disiarkan di dalam feri, boleh kita kuar tengok laut dan hirup udara luar..  

Okeh sampai sini jelah, sambung cerita selanjutnya di part 2. 

2 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Segmen Bloglist Blogger Baru 1437H

10/16/2015 12:22:00 PTG Saya Winnie 0 Comments


Segmen Bloglist Blogger Baru 1437H

Antara syarat adalah : Masukkan blog ini di dalam bloglist anda. Follow blog ini menerusi Google Plus (https://plus.google.com/+Hasrulhassan) dan klik +1. Buat satu entri khas bertajuk 'Segmen Bloglist Blogger Baru 1437H' dan tampal atau letakkan banner segmen ini di dalam entri tersebut. Pastikan ia link ke entri ini. Anda juga boleh salin tampal kod HTML yang disediakan di bawah dan masukkan ke dalam entri blog anda.

0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Pengalaman kerja Sebagai Production Clerk

10/06/2015 12:55:00 PTG Saya Winnie 0 Comments

26 August 2015.
Bermulanya aku berjuang sebagai pekerja Production Clerk. (ala, jawatan kecik jer).

Dari hari pertama sehingga hari ini, ku kira sudah capai hari ke-30 ku bekerja.

Sangat berbesar hati dapat kerja dengan syarikat ini dengan rasa tenang tanpa sebarang tekanan mental dan fizikal dengan mencari file (Pengalaman buruk semasa praktikal mencari file dalam store kecik).

Kini ku bebas dari puak yang bergelar senior berlagak dan tegas terhadap ku dengan peraturan yang mengarut. (Peraturan tak boleh pegang phone, tapi senior main plak depan manager)

Berasa bangga dan gembira, budak lepasan praktikal seperti aku dapat gaji basic RM900 walaupun bukan ada pengalaman bekerja.

Kali pertama menjejak banguan yang bertingkat 2, dengan panjang dan lebar sama seperti shopping komplex.

Perasaan gembira apabila diberi orientasi daripada staff Kemanusiaan, mengatakan bahawa aku boleh memakai selipar ke tempat kerja.

Ternga-nga dibuatnya apabila terdapat kemudahan dapur yang besar seperti bilik master room. Kemudahan memasak, kemudahan menyimpan makanan sejuk dan kemudahan memanaskan makanan dengan microwave. Siap adanya 4 kerusi di setiap 6 meja makan, ia seperti dalam kedai restoran kecik

3 pantry yang disediakan kepada pekerja yang kerja disini. Tingkat bawah satu pantry, tingkat atas 2 pantry. Bagiku, ini seolah-olah mini homestay. Cuma bezanya tidak mempunyai bilik untuk mandi.

Oh.. Happynya aku..

Bila mulanya hari pertama kerja, aku diajar untuk request peralatan yang diperlukan di reception. Seriously first time company yang sediakan segala peralatan untuk setiap staff (Calculator, pencil, pen, correction pen, gunting, celotape, punch,stapler, highlighter pen).

Dua minggu kemudian, ku diberi almari khas untuk menyimpan file atau barangku atas permintaan dari managerku terhadap orang atasan. (Terima kasih)

Bertuahnya aku syarikat sebegini menerima aku walaupun kerja sebagai production clerk dengan kelulusan perakaunan ku pelajari di UMS.

Namun, aku percayai, ini lah pengalaman yang terbaik buat ku. Aku percaya akan ku menerusi bidang perakaunan dalam pekerjaan pada suatu hari nanti. Cuma bukan ini hari.


0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Wishlist Saya Tuk Masa Depan

10/05/2015 09:12:00 PTG Saya Winnie 0 Comments

Banyak benda nak buat dalam hidup saya.

Selagi hidup selagi tu lah enjoy apa yang ada nikmati hidup.

Sa ni jenis yang suka benda lasak juga. Huhu.. So, Wishlist yang akan sa capai adalah sepert berikut


1). Main roller coaster


Dalam hidup xpernah naik lah.. Naik yang kecik di KL shopping mall pn jagi lah.

2). Main Flying Fox

Nak rasa terbang di udara tu macam mana. Dah pernah naik kapal terbang, bezanya xdapat hirup udara luar ja.

3). Melancong Seluruh Negeri Malaysia
Sebelum keluar negara baik kenali tempat yang best di Negara sendiri dulu. Nanti Mat Salleh tanya apa yang best di Malaysia, tak kan ternga-nga cakap tak tw. Buat malu ja.

4) Melancong di Negara Asia
Puas melancong di negara sendiri baru lah melancong di negara luar. Tapi nak pergi negara Asia dulu. Dekapt negara kita pun okeh juga. Macam Indonesia, Bali. China ka, Kalo negara dorng da masalah boleh pergi Korea ka, Jepun ka. Atau Singapore pun ok jg.. Maklum lah, Cik Winnie bagai katak bawah tempurung. Tak pernah kuar jelajah tanah negara luar.. Huhu..

Sekian sahaja Wishlist Kali Ini. Tak tw lah boleh makbul atau tak wish list ni. Harap dapat makbul. Huhu.






0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Kenapa Saya Bukan Aku?

10/04/2015 09:02:00 PG Saya Winnie 0 Comments


Saya, Aku, Kau, Engkau, Ko, Awak,

Bangun pagi tetiba terfikir soalan pertama, kenapa "saya" bukan "aku" eh?

Sama maksud tapi berbeza dari segi dialek dan penggunaan

Dah lama sa terfikir, tapi sa rasa perkataan "Saya" lebih sesuai, Di Sabah pun sama juga, ada sesetengah daerah atau kawasan guna perkataan "AKU"

Bukan ja semananjung guna perkataan AKU, tapi selalunya orang yang pandai dalam penulisan cerpen lebih pada penggunaan "AKU" setuju tak?

Ada sesetengah orang mengatakan perkataan "AKU" kasar cikit, Tapi bagi sa, Tak kesah pun, asal paham,

Begitu indahnya bahasa kita. Huhu

Tapi kadang2 pun sa guna juga perkataan Aku.

Jadi ada pepatah yang selalu keluar di siaran TV "Bahasa Jiwa Bangsa"



0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Rasa Itik yang pelik

10/04/2015 12:30:00 PG Saya Winnie 0 Comments

Ada Rezeki jangan ditolak

Itu lah yang terpapang dalam otak.

Minggu lalu dalam pejabat, manager bawa 3ekor itik dan tanya, "Nak itik tak? Saya da beli extra nih" (Dalam bahasa cina)

Rasa segan nak terima offer, aku cuba menolak dengan alasan, duit gaji belum masuk lagi,

"Tak pa, nanti gaji bayar la, hutang dluan pun tidak apa "

Aku bagi lagi alasan tak tau macam mana nak masak itik.

"Kukus pun boleh, Goreng pun boleh"

Dalam otak dah tiada alasan lagi, jadi aku pun terima ja itik yang masih sejuk beku dalam plastik.

Sampai di rumah, tunggu hari esok baru masak, Belum ada idea cara nak masak.

3hari itik diperap dalam peti sejuk, aku membuat keputusan nak masak ala orang putih, bakar itik dalam oven.

Potong kaki, potong leher itik, Dengan rasa bersalah aku berkata dengan itik "Sorry lah ya, sa mw masak ko ni,"

Aku lihat mata itik yang dah tertutup rapat, seolah-olah tengah tidur. Perasaan seram dan sedih pun ada pada itik tu.

Bahan di rumah tidak cukup, cuma gunakan bawang besar sebagai bahan sampingan, Perap itik dengan kicap, perencah, garam dan gula.

Siap perap, sedia masukkan dalam oven.

Tengok google berapa lama nak biarkan dibakar ye?



Maklumlah, pertama kali masak itik, dulu masak ayam cara macamni juga, 

Tiiinggggg !!! Selepas satu jam menunggu.

Siap masak, aku keluarkan itik bakar. Cantik.. !! Nampak sedap. Aku panggil adik ku tuk keluar dan makan. Segera adik ku ambik nasi dan menuju arah ruang tamu. 

"Try lah, ni pertama kali masak itik, entah la macamna rasa, kalo xsedap, Tak payah makan lah" Perasaan "Sixth Sense" muncul memang adik aku tak reti makan nih.

Aku ambik peha itik gigit, rasa pelik, seperti ayam yang rasanya darah dalam daging yang hanyir. Adiku gigit pertama "Macam rasa kambing lah"

Aku jawab "Yaka?"

Gigit kedua kali, "Macam pelik lah rasa itik ni"Adik ku cakap.

"Yaka? memang pelik pun rasa itik, rasa macam hanyir, Kalo gtu jangan makan lah, bagi abang ko makan" 

Lain kali,tak nak lah masak itik, baik masak ayam jelah. Bazir. 

0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Bila Bosan di Tempat Kerja

10/03/2015 10:09:00 PTG Saya Winnie 0 Comments


Selalunya bila kita terlalu bosan apa yang kita buat?

Of course la smartphone kita jadi teman pengganti bosan. Tapi jika adanya peraturan ketat cakap tak boleh guna phone semasa kerja. Apa yang akan anda lakukan?

Dari pengalaman sa, rajin la ke tandas. Serious, jangan ketawa. Sebab, bila sa tidak ada kerja, So minum air lah..

Betul !!, sa seorang yang kuat minum air. Tapi air lah buat kita sentiasa cergas minda. Sekurang-kurangnya tidak rasa mengantuk bila buat kerja.

Tapi sa xsemesti pergi tandas buang air jer... Main phone ler.. Trick yang selalu sa buat bila terlalu bosan. Perap dalam tandas ler. Dengan alasan sakit perut...

Huhuhu.. Sekian dari saya.

0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Bila Berlakunya Konflik

10/02/2015 09:50:00 PTG Saya Winnie 0 Comments


Hari ini, cerita pasal konflik. Sesiapa sahaja tidak terkecuali terlibat dalam konflik. Tidak kira lah konflik apa pun, konflik dalam percintaan ka, konflik dalam perniagaan ka.. atau konflik dalam keluarga sendiri.

1) Selalunya bila sa terlibat dalam konflik, sa lebih memilih tuk kongsi dengan orang tersayang, dan cerita hal sebenarnya dan saling berbincang.

2) Minta nasihat dari orang yang kita mampu percaya.

3) Tenang diri dan hati untuk hadapi konflik

4) Jangan fikir negatif atau dengki

Simple, tapi susah diterapkan. Harap tips ini dapat membantu.

0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Cerita sebelum TAHUN BARU CINA

3/01/2015 12:55:00 PTG Saya Winnie 1 Comments


Pada suatu hari, pada pagi yang indah, dengan semangat yang tertanam di hati berkata "ni hari mesti kemas bilik, meow2 nakal lompat katil masa sa tido nyenyak. bgus sa denda dorng tido di luar rmh.Senang la sa kemas bilik."

Dengan hati yang tak senang, mahu tak mahu tetap ku angkat kucingku yang dh sebulan lebih tinggal dalam bilik ku. Dengan perasaan binggung yang tertatap
di muka kucingku. "Kejam sungguh! sanggup engkau  biarkan aku tinggal di luar yang jijik dan kotor ni?! terlintas suara kecil yang bercakap dalam fikiran bagi pihak bulus kecil ini.

Aku biarkan si Putih dan si Batman berdekatan dengan van merah berjenama Perodua. Van yang lebih 1tahun tidak mampu bergerak. Aku melangkah ke dalam rumah busy mengemas bilik. Ibuku pulak sibuk mengemas dapur.

Meja yang berselerak aku kemas satu per satu, sepihan biskut marie hasil mumy meow gigit, ku buang ke arah tong sampah. ku kemas wayar yang bergelut sesama, dan lipat komputer riba yang berjenama Compaq. Ku kemas katil, buka cadar, keluar ke mesin pencuci dan cuci. Taik-taik sekali dengan bau yang memudaratkan hidungku ini susah ku teruskan untuk biarkan kucingku terus menetap di bilik ku.

Ku lap meja, ku lap lantai. ku buang taik berbiji yang terlantar dalam besen dan cuci mangkuk makanan meow. Hati mengeluh "fuhhh susah juga mw jaga meow" tapi atas minat sukakan bulus yang manja dan buatkan hati ku tenang. Ku tahan bau dan karenah mereka.

Selepas 2jam kemudian. Akhirnya kemas juga bilik ku. Dengan hati yang gembira "masa tuk buka laptop tengok facebook"

Tiiiit....... laptop lampu terbuka. tapi screen hitam... aik? apa hal plak ni? Ishh buat perangai.. ku tekan lama-lama suis tutup, dan tekan semula buka balik. Akhirnya aku mengaku kalah, laptop yang berbakti dengan aku selama 5tahun sehingga kini





cara hang laptop. biar dia gantung diri... hmph..


Belum gaji praktikal keluar, dh buat hal.. Aku berterus terang beritahu ibuku, namun aku dimarah "tu la barang sendiri tak pandai jaga, aku xtw la mcmna ko jaga barang ko, sekarang maw duit lagi." mengeluh ibu ku.

Lalu aku jawab, "biasa la, barang elektronik memang pandai rosak, tiada benda yang kekal lama. Nanti sa gaji sudah sa sendiri beli la. Tak payah risau, sa tak minta duit mama tuk p repair laptop sa. "

The end...

*note: cerita benar, maaf lama tak update entry. Janji ada update la kan? Mungkin next month baru pergi fix laptop ku yang tengah sakit tenat. Bye..



1 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Rasional sebalik GST

2/15/2015 01:23:00 PTG Saya Winnie 7 Comments


Apa itu GST? sa rasa tidak perlu jelaskan. Tapi apa rasionalnya bagi laksanankan GST?

Anda wajib ambil tahu.

Sebenarnya GST bagaimana diwujudkan?
Orang pertama yang memperkenalkan GST adalah :
Wilhelm von siemens

Negara pertama yang berjaya mengadaptasi system GST adalah negara Perancis pada tahun 1954. Malaysia mengeluarkan idea untuk menggunakan GST adalah pada tahun 1988. Pada tahun 2009 adalah pertama kalinya dikemukakan dalam parliament.

Setakat ini terdapat 160 negara telah menggunakan sistem GST.

Antara sebab dan rasional sebalik GST adalah:

#1 Memperkukuhkan persaingan antarabangsa. 
Singapura memperkenalkan sistem GST pada 1 April 1994. Dengan menggunakan GST, ia mampu menampung kerugian daripada pengurangkan cukai pendapatan. Maka kadar cukai pendapatan syarikat akan dikurangkan begitu juga dengan cukai pendapatan individu.


#2 Memberi sumber pendapatan yang stabil daripada hasil cukai yang lain. 
Jika mengikut statistic negara Singapura, jumlah cukai dikumpul daripada hasil GST pada tahun 2013 adalah 22.89%, ia meningkat sebanyak 5% berbanding pada tahun 2012.


#3 SST (Sales & Service tax) sistem yang digunakan mempunyai masalah.
Masalah yang dikatakan adalah dimana ia memberi beban kepada pengguna atas sebab  Double Taxation (cukai dua kali) dikenakan Sales Tax : 6%, Service Tax : 10%. Dengan mengunakan GST, pengguna akan lebih memahami sama ada barangan yang dibeli dikenakan cukai atau tidak dengan jumlah yang dibayar.


#4 Hanya 2.2 million iaitu 17% pekerja bayar cukai pendapatan daripada 12 million pekerja. 
Ia mengalihkan beban cukai daripada cukai lansung kepada cukai tidak langsung. Malaysia perlu mengurangkan kadar jumlah yang bergantung daripada cukai dikutip dariupada cukai pendapatan.Ini akan mengurangkan kadar cukai pendapatan daripada 26% kepada 25% dan cukai korporat dari 25% hingga 24%.

Sumber :
(PDF) : Singapore's GST ' Rationale & Prospect
(PDF) : Indirect Tax-GST 
(PDF) : GST in Malaysia

malaysiantoday.com

siemens.com




Entry seterunya impak yang akan diberi dalam GST.. So stay tune..

7 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Sebelum & Selepas Edit Kucing Ku !!

2/08/2015 04:17:00 PTG Saya Winnie 0 Comments

Ni hari terasa nak edit-edit jap guna photoshop.. walaupun hasilnya buruk.. tapi apa ku kesah. sa punya suka lah.. kikiki...


Ni gambar meow yang terngah tido  berkangkang di katil ku.. Sorry messy... so sa "blur background" tuh.. heheh..


Nak tw tak apa hasil sa buat lepas edit meow ni? 

Cuba bayangkan dan keluarkan imaginasi anda.. dan sa edit meow sa yang tengah tido ni, dia tengah menari... kikiki...

Dang..Dang..Dang... Ni lah hasilnya...


Dia tengah menari salsa ni... eh bukan.. menari tarian Mexico... 
Yeeeehaaa....
Cantik tak? 

Oh ya !! 
Sa rasa akan buat entry pada tiap minggu sahaja la.. so stay tune next week entry..
Bye..bye..

0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Perkara Perlu Buat Bila mula Praktikal

2/08/2015 02:47:00 PG Saya Winnie 2 Comments


Hai.. apa khabar... dh seminggu lebih tak buat entry..

Pasal minggu pertama buat praktikal untuk kursus perakaunan sa, dah tak da masa buat entry. Tapi, apa pun, nak buat juga entry pasal apa perlu buat sebelum anda, student luar dekat sana, yang bakal buat praktikal nanti. 

Actually, ini hanya berdasarkan apa yang sa rasa  patut bersiap sedia untuk bakal praktikal nanti. 

Sebelum mula :
#1 Sediakan Borang & Document yang diperlukan
Ada sesetengah company yang student sendiri apply tu, perlukan detail secukupnya seperti :
     #Resume
     #Cover letter.
     #Photocopy sijil (Jika diperlukan kalo boleh sijil berkaitan academic, kalo sijil pasal pertandingan        ratu cantik ka, pertandingan melukis ka, tu rasanya tak penting bagi dorng tengok lah..)
    #Photocopy keputusan result

#2 Sediakan baju apa yang "Sesuai" untuk kerja
Ni mungkin ada yang rasa tak penting sangat, tapi bagi sa penting, since time pergi class dengan pergi praktikal lain. Kalo pergi kerja kena pakai "Smart" cikit. Kalo pergi skolah, pakai selipar pun tak pa.. hehehe, (opps..kantoi..)

#3 Belajar balik basic apa yang telah belajar di class
Mostly student lepas habis exam, terus enjoy berhabis. Tapi bila mula praktikal nanti, "blur" sebab benda yang telah belajar di class, memang digunakan dalam kerja. Macam sa, kursus perakaunan, Basic "DEBIT" dengan "KREDIT" kena kuat, kena paham, kalo tak, kena perli time mula kerja nanti padan muka sendiri.. (hahaha). Apa yang sa buat, sa tengok youtube, tapi sa tengok youtube mengenai GST yang memang amat diperlukan dalam perakaunan, cara bagaimana untuk "key in" dan apa transaksi dan amount yang perlu diambil kira. 

Selepas mula :
#4 Jaga disiplin diri
Memang kena jaga disiplin diri, kalo tak jaga, nama university atau kolej sendiri yang tercemar. Sebab awak praktikal kat sana, awak bawa nama universiti atau kolej sebagai student untuk praktikal. Nanti kalo boss company nampak awak buruk disiplin, universiti awak yang kena burukkan, Contoh, kehadiran, kalo boleh datang awal jangan selalu datang kerja praktikal lambat. Walaupun tempat praktikal tu jauh macam mana sekali pun, "Traffic jammed" bukan alasan untuk datang lambat. Macam sa sendiri, tinggal pekan "Tuaran" jauh dari "Luyang". 

Selain tu, jangan main handphone time kerja. Sebab banyak orang perhatikan awak time praktikal nanti. Sa teringat lagi hari pertama sa jejak ke dalam office, sa kena tegur olah manager perempuan tu, dia cakap " Oh ya, kami ada satu peraturan dekat sini, masa kerja tidak boleh pegang handphone dan tidak boleh sms" Fuhhh.. kena tegur... padan muka sendiri lah... 

#5 Aktif Bertanya, Jangan segan bertanya
Tapi nak tanya pun berpada-pada juga lah, jangan lah setiap detail kecik pun nak tanya, kalo betul tak paham baru lah tanya.  Tapi kalo benda tu betul-betul tak paham, jangan pulak diam diri, nanti orang cakap kita ni " Bodoh sombong" dh tak taw, baik tanya. 

Sampai sini jala list yang perlu ada. Apa pun semoga berjaya kepada yang study dan kepada yang praktikal juga. 




2 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Lagu Doraemon Versi Melayu !!

2/01/2015 02:40:00 PG Saya Winnie 0 Comments

Nah !! Siapa tengok Doraemon kartun?

Sa sendiri pun tengok juga..
Jom tengok lirik dia dalam versi melayu.
Rupanya orang yang buat lirik tu orang Sabah !!
Salute !!

Pemilik account facebook page MagicTawau
Sebenarnya kumpulan MagicTawau dahulunya membuat silap mata di tepi jalan. Sekarang dah up buat persembahan di majlis-majlis. Orang yang bernanyi tu sendiri adalah bernama Abdullah Alif


Serious lawak .. Jom tengok sendiri !!




Sumber :

0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Segmen Jom Blogwalking & Menang by Dyan Zakhi

1/31/2015 06:18:00 PTG Saya Winnie 18 Comments


Jom join !!!
8 Pemenang akan dipilih !!

Syarat :  Baca blog dyan 

Cuma baca , follow , dan like page dorng.. !! Done .. 
Sa support creative things... !! 

Walaupun habuan bukan dapat handphone atau benda- mahal. Tapi hasil creativiti yang dibuat yang penting adalah dari hati... betul x?

Tarikh tamat adalah : 6th February 2015 





18 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Lazada Giveaway 5X RM100 vouchers : Top 5 Item Nak Beli

1/30/2015 08:30:00 PG Saya Winnie 3 Comments

Tengok-tengok Facebook nampak page ni open blogger contest !!



So sa join terus lah, so apa item yang sa nak beli dari Lazada? Actually banyak juga benda nak beli, but sa narrow down benda yang sa rasa penting saja la. Duduk tengok website Lazada tengok barang-barang dijual.

Ini lah Top 5 item sa nak beli dan apa sebab sa nak beli :


1. Classic Pooh Baby Cloth Gift Set
First my best friend, dia dh lahir new born baby. Sa kena jemput ke dinner sempena baby yang baru lahir dah full moon. Well, since kebelakangan ni, "miskin" so tiada hadiah untuk dia. Kawan sa yang paling baik dalam dunia. Endless tuk cerita. Sebab bila sa dalam keadaan susah dia tolong sa. Itu lah kawan sejati. Pada dinner malam tu, sa cuma mampu tolong dia ambik gambar dia dengan baby dia atas permintaan dia masa dinner tu hari (jadi Photographer).  So kalo menang memang nak beli ni lah, ada "Winnie the pooh" nama trade mark sa.. huhu... so bila baby pakai baju ni, dia akan ingat auntie yang bernama winnie. Haha..  Oh ya, sa tidak pakai tudung masa pergi tempat dinner kawan, bila dh convert nanti baru pakai, tapi dh prepare juga diri, pakai baju yang tutup peha, dan lengan. Cuba teka mana saya?




2. Muslim Wear
Dah memang amoi macam sa ni pelik cikit, nak juga beli baju muslimah.. huhuhu..Sa suka tengok baju muslimah, cantik dipandang, Sebenarnya, dalam almari sa sendiri, dah ada 2 dress muslimah, yang sesuai sangat tuk pergi dinner, Tapi terasa juga nak tambah koleksi sendiri. Tudung pulak dah beberapa sa beli, simpan, huhu.. Sampai suatu masa nanti akan sa pakai dan guna setiap hari.. Kalo ibu sa pulak suka beli kasut, belum pakai dah beli, dan simpan. Nampak cantik jer tengok...



3.  Magnetic Eye Care Massage
Wanita bukan saja harus jaga penampilan, kena juga jaga kesihatan, terutamanya mata kita. Dh la sa selalu duduk depan laptop jer. Last semester exam, study sampai pagi tidak tido, end up biji mata  jadi merah, dan muncul "panda eye" Macam gambar ni: 



4. Make-up Brush
Sa suka bermake-up, tapi berus make up sa ni beli murah-murah dari stationery. Huhu.. lawak kan? Betul, sa beli berus yang budak guna untuk mewarna punya.. xpercaya? Nah tengok sendiri.



5. Manual Pancake Machine
Kenapa sa nak beli ni? Sebab sa suka buat pancake bila rasa lapa ja sa akan buat, tapi selalunya sa guna garpu kacau tepung. So penat tangan. Huhu.. Ini hasil sa buat semalam. Sa buat banyak-banyak, so family sa boleh makan sekali... 


Tarikh penyertaan adalah  27th January 2015- 28th February 2015
So sesiapa nak join contest boleh rujuk facebook page ini ShopCoupons

You can check out the products at Lazada

This post is an entry for the ShopCoupons Blogger contest. Being hosted by ShopCoupons.

Lazada vouchers sponsored by Lazada Malaysia.

3 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Dilema Pelajar Universiti Malaysia Sabah

1/29/2015 12:33:00 PG Saya Winnie 10 Comments


Sebenarnya nampak bro Malek terus dapat ilham nak buat entry pasal dilema di Universiti Malaysia Sabah. Anyway, entry kali ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri yang duduk selama 9 semester. Ya, terkejut?

Sebenarnya sa sendiri ambik kursus perakaunan. Bukan senang nak belajar, ingat setakat kira 1+1=2 ?. Maka anda salah, subjek perakaunan pun belajar juga konsep, kena juga buat essei macam budak Law, Payah !! huh !! Thats why, secara jujur, sa terpaksa repeat subject yang Fail, sa jatuh, tapi sa bangun dan teruskan sehingga habis. Sekurang-kurangnya tidak bazir duit ibu tunggal sa yang bayar yuran sa ke Universiti untuk belajar. Kalo sa berhenti, apa guna pulak belajar pada mula kan?

So, dalam sepanjang hidup sa dalam UMS ni adalah pengalaman sa sendiri dan bukan menjatuhkan mana-mana pihak atau UMS sendiri, sa percaya student lain pun alami perkara yang sama. Antara sebab-sebab tekanan yang dihadapi adalah :


  • Masalah bus yang sering student berebut. Sa sendiri pun alami juga, belum lagi bus berhenti, dh student berlari arah bus. Bila bus dh berhenti, semua berhimpit dan saling bertolak untuk naik bus. Ada sa perhatikan sendiri, terutamanya student perempuan yang pakai Heels ( bertumit tinggi), Kesian nampak dorng, ada yang jatuh, ada yang terseliuh, dalam keadaan berhimpit tu, ada juga bag tersangkut sebab kena kepit. Macam-macam gelagat student, ada yang tengah berhimpit, kaum lelaki pula terpaksa berada di tepi biarkan student perempuan. Walaupun sudah naik bus, tiada tempat duduk, student sanggup berdiri di dalam bus. Boleh bayangkan la kan? Macam sardin dalam bus tu.. Tapi kebiasaan semasa balik sahaja la, Habis kelas student yang nak bali asrama sentiasa berebut. Tapi kalo dari asrama, beratur pulak.. 


  • Sesi pendaftaran subjek yang mengelirukan. Terutamanya student yang Fail subjek yang hanya ditawarkan setahun. Sa sendiri pun alami juga. Dah memang diberi panduan subjek tu kena ambik, tapi Fail, so next sem pulak tidak boleh ambik subjek yang sepatutnya. Macam contoh, subjek A, mesti kena pass dalam Sem 1 untuk ambik subjek B di Sem 2. Kalo Sem 1, tak dapat pass, maka memang tak dapat lah ambik subjek B, lebih-lebih lagi kalo kena menepati jam kredit. So, apa yang sa buat adalah, lompat ambik subject senior yang lansung tidak memerlukan syarat pass subjek tertentu. atau subjek elektif senior untuk menutup kekosongan. So, jam kredit tidak terkurang tidak terlebih. 



  • Bila dah bangun awal, masuk kelas, tetiba kelas kosong. Rupanya kelas CANCEL. Hah !! Ini la paling sa benci. Dh siap awal, beratur bus dari asrama, sampai class cancel !! Lebih-lebih kalo kawan pun macam bukan kawan lansung tidak beritahu !! Setiap sem lah memang ada macamni, sampai sa masuk tahun ke-empat masih lagi. Agak-agaknya sa ni, kurang aktif tanya orang kot, tapi tak kan la tiap hari tanya ada kelas atau tidak, Tapi kebiasaan ketua kelas akan beritahu di Facebook group, itu pun kalo dia bagitaw sehari sebelum class. Kadang-kadang tu, satu jam yang lepas baru bagitaw. Dh on the way jalan dh, baru cakap dekat Facebook. Logik ke? 


  • Masuk kelas salah. Ini terutama student yang mula semester baru. Student baru macam sa dulu keliru dan bingung, lupa dan tidak tahu di mana kelas kuliah. Sangat memalukan, Tension juga lah, Kalo masuk lambat, lecturer pulak tanya kenapa lambat. huhu...


  • Kena pakai baju formal, tidak boleh pakai baju t-shirt dan seluar jeans ke perpustakaan. Ini lagi satu, ada kalanya sa kurang faham kenapa kena pakai baju formal terutama hanya pergi ke perpustakaan. Ada pernah satu kali, sa pakai jaket dalam t-shirt , dan seluar formal ja, itu pun dikira tidak formal. So pihak perpustakawan halau sa. Terus sa buat muka buruk dan keluar. Student pergi ke perputakaan cari sumber bacaan, bukan pergi mesyuarat, bukan juga jumpa orang besar, kena pakai baju smart-smart buat apa? Pakai-pakaian yang tidak selekeh dan tutup aurat dh ok lah kan?  
Sampai sini jelah dilema yang sa alami sendiri, tapi apa pun, ada juga baiknya dan bagusnya di UMS, bus driver sini friendly. Sa pernah hilang buku yang sa pinjam, bus driver call owner buku tu, nasib lah dapat balik buku, kalo tak entah la macamna nak bayar balik buku kawan sa tu, Tapi apa pun, segala yang dialami, kita perlu belajar untuk sabar, tabah hadapi dugaan. 

So all the best student-student yang blajar di Uni. Tidak kira lah Uni mana pun, belajar bagus-bagus, jangan asyik layan pakwe/ makwe, hancur pelajaran, padan muka sendiri.. huhu.. hanya sekadar peringatan semua.. 


10 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Tupai Makan Komponent Kereta Toyota Aygo

1/28/2015 03:11:00 PTG Saya Winnie 2 Comments


Seorang pemandu kereta mengadu keretanya dimakan oleh tupai terhadap "Hijau" plastik bahagian kereta selepas syarikat tersebut tukar kepada bahan alam mesra "Eco-Friendly". 

Tony Steeles berkata keretanya telah berulang-kali diserang oleh tupai beberapa hari selepas ia dihantar. 

"Udara sudah dikunyah dua kali, sensor oksigen rosak dan pelbagai trim getah turut rosak" katanya kepada majalah motor Auto Express

Kereta itu sudah bawa untuk membaik pulih sebanyak empat atau lima kali"

Beliau mempersoalkan sama ada Toyota plastik tersebut adalah berasaskan daripada tumbuhan yang mungkin menarik perhatian tupai. Trim pintu, kusyen kerusi, penutup tayar adalah bahagian komponen yang dihasilkan oleh firma Jepun dengan memperolehi bahan-bahan semulajadi seperti tumbuhan minyak kastor
Toyota Aygo (Kereta alam mesra)

Penjual kereta kepada Encik Steeles, Jemca Croydon menegaskan bahawa tidak ada kaitan antara plastik keretanya dengan serangan tupai. Namun ia dibayar bagi membaiki setiap kali dia kembali kereta itu, dan akhirnya bertukar kepada Toyota Yaris yang baru.

Jurucakap Toyota Auto Express mengatakan bahawa masalah ini adalah "luar biasa", beliau tambah lagi: "Kami mempunyai banyak aduan seperti ini di UK" Bagaimana pun beliau mengatakan pasukan penyelidikan and pembangunan firma itu akan menyiasat jika ada penambahbaikan dapat dilakukan untuk reka bentuk bagi menghalang tupai dan tikus

Oleh itu, Toyota bukan satu-satunya pengeluar kereta mengeluarkan dengan bahan baru yang luar biasa. 

Ford mengumumkan tahun lalu bahawa ia telah bekerjasama dengan syarikat makanan Heinz untuk melihat sama ada kulit tomato kering yang ditinggalkan daripada membuat sos tomato boleh digunakan untuk membangunkan alternatif kepada plastik berasaskan petroleum

Sumber : dailymail.co.

2 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

"Rela Jilat Darah Haid R..... Daripada sertai PR"

1/21/2015 11:21:00 PTG Saya Winnie 3 Comments


Kalo dalam Facebook a.k.a Muka Buku, macam-macam ragam kita nampak dorang post status. 

Ni kali nampak status yang dibuat agak membuatkan orang rasa marah pun ada, rasa macam hairan dengan kebodohan pun ada. 

Saya bukan penyokong mana-mana pihak. Tak kesah lah, Pakatan Rakyat ka, Barisan Nasional ka, atau apa pun, Kalo dapat majukan negara kita, hidup aman dan damai dah cukup la. 

Lebih baik cium bendera daripada Jilat darah haid Datin Seri Rosmah Mansur. Saya sebagai perempuan pun rasa malu lah, ada lelaki sanggup jilat haid perempuan, apatah lagi kalo perempuan tu, adalah Isteri Perdana Menteri kita. Saya nak marah pun, buang penat ja, baik bagi peneguran, dan pengajaran. 

Kalo nak post status pun guna lah otak cikit.. Bukan main post sembarangan, nanti kena saman atas Akta hasutan pasal post macam ni, siapa yang rugi? 
Sendiri juga. 

Lagi satu, perkataan "Islam Tercinta", main sesuka hati ja cakap. Walaupun saya belum lagi masuk Islam, tapi saya tahu hormat agama Islam itu sendiri. Jangan main sebut memburukkan lagi Agama Islam. Kalo demi Islam tercinta, tidak perlu post status, buat apa yang diajar dalam ajaran Islam. Sebab dalam ajaran Islam tidak pernah pun mengajar kita untuk menghasut orang lain. 

Kalo nak berjuang kebenaran pun tidak perlu lah post status mengarut macam ni, bak patah pepatah dalam English: 
Action Speak Lauder Than Words

Dah, sampai sini saja, bukan sekadar beri kesedaran pemilik account Facebook yang post ini juga. Sama-sama kita semua ambik perkara ini sebagai iktibar, supaya berjaga-jaga kalo nak post sesuatu. Jangan sampai melukakan hati orang lain. 
(Peace, with Love)

3 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Stress dengan Terpaksa "Follow" "Like"

1/19/2015 08:40:00 PTG Saya Winnie 4 Comments

Selamat berkenalan, saya winnie, baby blogger. Masih baru dalam dunia blog. Mungkin ada yang terkejut entry kali ini, dan mungkin ada yang hairan dengan entry sebegini.

Tapi harap tiada yang tersinggung hati lah ok? Cuma sekadar luahan peribadi sahaja. Tapi apa pun, rasanya ada orang tengok ker blog newbie macam sa nih?

Mula buat blog motif nak tingkatkan pendapatan, nak dapatkan income melalui penulisan. Saya tahu ambik masa. Tapi apa pun sa coretkan disini, rasa syok pulak mencoret benda-benda yang tidak pernah tengok dalam dunia "Google"

Sebenarnya semasa mula, sa perhatikan blog yang memang bermotifkan hanya pendapatan, mereka buat entry yang "Hot" . Tapi bila "Click" dan  baca, penuh dengan iklan. Saya ingatkan itu lah permulaan bagi saya untuk dapatkan lebih viewers dan pendapatan dari situ.

Jadi saya pun buat blog, dan buat entry sensitif yang kaitan isu agama, memang biadap tajuk entry. Tapi itu adalah berita yang saya ambik dari google. Malah siap dengan link yang sah dari berita website. Saya share entry yang mampu menarik perhatian orang ramai. Ada sesetengah agak sensitif dan tidak boleh menerima terutama rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan agama. Tambah lagi iklan yang "pop up" terkeluar setiap kali orang nak tekan entry.

Hasilnya ini yang saya dapat dari nuffnang. Amat bersyukur walaupun hanya dapat RM1.15 sahaja. Selain itu saya turut dapat mencecah 2 ribu view dalam masa seminggu.


Tapi sa sedar bahawa perbuatan sebegitu adalah salah. Kenapa? Sebab ini cuma membuatkan orang muak dengan iklan yang bertaburan. So saya belajar dari blog sifu Hasrulhassan .Di situ, banyak saya pelajari.

Untuk mendapatkan blog yang berkualiti seharusnya bagaimana, dan untuk dapatkan banyak pembaca seharusnya bagaimana dan apa impak akan diberi. Informasi yang berkualiti, barulah berkat dengan income yang diberi.

Kini insaf sudah, tidak akan mengulang lagi perkara yang sama. apa yang sa pelajari setakat ini, adalah cara untuk dapatkan traffic


  1. Kita kena pergi blog orang lain tinggalkan jejak dengan komen blog orang lain.
  2. Kita promote entry di Facebook group
  3. Kita join segmen blogwalking yang dianjur oleh blogger lain.
  4. Kita share di Google+
  5. Kita join contest yang dianjur olah blogger lain. 
Itu lah masalah yang berlaku bila join contest atau giveaway. Kena "Follow" dan "Like" sebagai syarat untuk join contest. 

Kalo seorang ja tidak apa, kadang-kadang banyak pulak kena click "Follow" dan " Like. Especially yang Big Giveaway. Actually tidak salah pun tetapkan syarat untuk berbuat sedemikian. 

Tapi bagi saya, agak stress, saya click "Follow" & "Like" orang lain, tidak semestinya orang lain akan like dan follow saya juga. 

Melainkan orang tu memang nak baca entry saya buat, dan follow secara sukarela. 

Kadang-kadang sa lihat orang yang buat entry pasal giveaway pun agak "put effort" juga, sebab mereka nak tingkatkan traffic dengan berikan habuan seperti Free Gift. Mereka letak syarat sebegitu pun tidak salah juga. 

So, akhir kata, apa pun, bergantung pada individu masing-masing. Kalo nak join, jangan banyak songeh, ikut ja syarat orang lain. Kalo tidak mahu, tak payah join contest. Biarkan sahaja. Sekian. 



4 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Ulat dalam Mee Segera

1/18/2015 02:29:00 PTG Saya Winnie 6 Comments

Banyak betul entry pasal ulat kan?

Sebenarnya ini mengingatkan kita untuk berjaga-jaga, walaupun ulat, ciptaan Tuhan, namun kita kena sentiasa berwaspada dan jaga makanan kita. 

Ini kali ternampak gambar yang terpapar dalam Facebook. Mee segera yang kita semua pernah lihat di iklan.

Penang White Curry Noodle.



Agak kurang pasti sama ada ini adalah betul atau tidak. Kadang-kadang ada orang sengaja jatuhkan syarikat guna taktik kotor macamni. 

Tapi apa pun, sentiasa berjaga makanan yang dimakan, dan stay healthy !! Jangan terlalu banyak makan mee segera !! Especially student yang tinggal dekat asrama, jimat berpada-pada..  huhu..

Sumber dari Facebook: I Love Discount

6 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Makanan Murah Dalam Airport KLIA2

1/15/2015 04:48:00 PTG Saya Winnie 5 Comments

Kalo dulu LCCT, sekarang tukar ke KLIA2.

Tiap kali buat pertemuan dengan si Dia, sa mesti pilih makanan sedap dan bajet. Ini kali entry tiada benda pelik-pelik. Tapi rasa nak juga letak pengalaman makan makanan dalam airport.

Setiap kali masuk ja airport, kedai restaurant harga mesti mencecah lebih dari RM10 satu plate. Makanan dalam airport semua mahal-mahal. Biasa la.

Cari punya cari. Ada food court. Terjumpa !! Di tingkat2. Cari nama Quizinn.


Terasa nak makan sizzling noodle. So saya try order dekat sini.

Cara disediakan on the spot boleh lihat. Sorry la camera tidak cantik sangat. Ambik gambar pun lain macam.. huhu


Ini lah hasilnya, order Yee Mee Mushroom Sizzling. Masih panas-panas..

Harga satu kalo tak silap RM8.50. (Kalo tak silap la)

Hari keempat sebelum terbang balik Sabah, Makan juga di Foodcourt Quizinn. Sarapan satu set dengan teh tarik. Nampak banner dia terasa nak juga makan set ini. Tapi pagi-pagi minum watermelon tidak biasa. `

So last-last order set ini.. Sandwich chicken pepperoni + Teh tarik

Harga RM5 sahaja !! Berbaloi kan?
Tambah government tax 6%. 
(pasal tax tu, sa taknak pertikaikan, dh memang kerajaan nak charge dekat kita, nak taknak kena makan kena bayar juga. tu pun demi pembangunan negara kita kn? huhu.. )
Overall banyak pilihan, so pilih mana yang rasa sedap dan murah. Jangan pulak beli tak makan. Tak baik taw. Dalam ajaran Islam pun tidak galakan membazir sumber disekeliling kita. 


5 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Sengaja Biarkan Ulat Di Dalam Kulit

1/15/2015 03:18:00 PTG Saya Winnie 3 Comments


Geli... Itu sahaja boleh dikatakan, tapi yang hairan sekali adalah entomoligist yang berasal dari Harvard University, Piotr Naskrecki  sengaja biarkan telur "Botfly" menetas dalam kulitnya sendiri.

Beliau mengatakan bahawa semasa pergi ke lawatan fotografi ke Belize, beliau kena gigit oleh nyamuk yang bukan biasa.

Nyamuk tersebut mengandungi telur spesis "botfly" Disebabkan lalat tersebut tidak mampu untuk gigit maka nyamuk lah jadi pembantu untuk selamatkan telur lalat tersebut. 

"Saya rasa, sebagai lelaki, ini adalah peluang saya untuk berikan kehidupan melalui daging dan darah saya sendiri. " kata Naskrecki.

Ia mengambil masa 2 bulan bagi larva tersebut untuk mencul. 

Dalam masa ini, ambik 40 min bergoyang keluar dari daging kulitnya sendiri. 

"Ia tidak rasa sakit, sebab Botfly larva menghasilkan penahan sakit" Katanya lagi.

Beliau mengatakan bahawa ini adalah documentasi yang sangat menarik, dimana hanya dihasilkan melalui kulit mamalia seperti kita. 


Gelikan? Lol..Tapi kalo tengah makan jangan tengok ini.. Nanti muntah, saya tidak bertanggungjawab..  Sekian. 





3 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.