Pengalaman ke Labuan Dari Sabah Part 1

10/29/2015 01:02:00 PTG Saya Winnie 2 Comments

    
Mana nak start ehh? Ok, start dari penggunaan transport dari Sabah ke Labuan, ada 2 alternatif, salah satu naik feri 3 jam dari Sabah Jesselton pelabuhan sampai terus ke Labuan, Tapi sa tak nak peruk dalam feri, sebab peruk dalam rasa nak mabuk laut, maklum lah, xdapat hirup udara luar, duduk dalam ja, kalo ombak kuat, nahhh habis la otak berpusing.. Huhuhu.. Alternatif kedua, sa lebih suka naik bus 2 jam lebih, sampai lah ke Menumbok, daerah kecil di Sabah. Bus station menumbok terletak dekat Mahkamah Negeri Sabah, Bersebelahan dengan KFC. Tambang cuma RM15 kalo nak minta diskaun lah, Harga asal RM18 sudah sekarang.



Lepas tu, naik bus sampai lah terus ke menumbok selama 2 jam lebih, turus terus sampai menumbok pelabuhan jeti, Besar feri.. feri yang bileh muat kenderaan, cuba teka harga ticket untuk penumpang ja? Kalo kenderaan tuh tak tw lah.. Sa bayar ticket cuma RM2.50 jer !! Dulu RM5... Huhu..
Tapi sebelum naik feri, kena bayar dahulu cukai, RM1.50. So jumlah one way ke Labuan ni cuma RM19 !! 

Best !!! Berbanding dengan naik Feri 3 jam peruk di dalam tuh, RM45.

Paling best sekali bila kita malas tengok tayang movie disiarkan di dalam feri, boleh kita kuar tengok laut dan hirup udara luar..  

Okeh sampai sini jelah, sambung cerita selanjutnya di part 2. 

2 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Segmen Bloglist Blogger Baru 1437H

10/16/2015 12:22:00 PTG Saya Winnie 0 Comments


Segmen Bloglist Blogger Baru 1437H

Antara syarat adalah : Masukkan blog ini di dalam bloglist anda. Follow blog ini menerusi Google Plus (https://plus.google.com/+Hasrulhassan) dan klik +1. Buat satu entri khas bertajuk 'Segmen Bloglist Blogger Baru 1437H' dan tampal atau letakkan banner segmen ini di dalam entri tersebut. Pastikan ia link ke entri ini. Anda juga boleh salin tampal kod HTML yang disediakan di bawah dan masukkan ke dalam entri blog anda.

0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Pengalaman kerja Sebagai Production Clerk

10/06/2015 12:55:00 PTG Saya Winnie 0 Comments

26 August 2015.
Bermulanya aku berjuang sebagai pekerja Production Clerk. (ala, jawatan kecik jer).

Dari hari pertama sehingga hari ini, ku kira sudah capai hari ke-30 ku bekerja.

Sangat berbesar hati dapat kerja dengan syarikat ini dengan rasa tenang tanpa sebarang tekanan mental dan fizikal dengan mencari file (Pengalaman buruk semasa praktikal mencari file dalam store kecik).

Kini ku bebas dari puak yang bergelar senior berlagak dan tegas terhadap ku dengan peraturan yang mengarut. (Peraturan tak boleh pegang phone, tapi senior main plak depan manager)

Berasa bangga dan gembira, budak lepasan praktikal seperti aku dapat gaji basic RM900 walaupun bukan ada pengalaman bekerja.

Kali pertama menjejak banguan yang bertingkat 2, dengan panjang dan lebar sama seperti shopping komplex.

Perasaan gembira apabila diberi orientasi daripada staff Kemanusiaan, mengatakan bahawa aku boleh memakai selipar ke tempat kerja.

Ternga-nga dibuatnya apabila terdapat kemudahan dapur yang besar seperti bilik master room. Kemudahan memasak, kemudahan menyimpan makanan sejuk dan kemudahan memanaskan makanan dengan microwave. Siap adanya 4 kerusi di setiap 6 meja makan, ia seperti dalam kedai restoran kecik

3 pantry yang disediakan kepada pekerja yang kerja disini. Tingkat bawah satu pantry, tingkat atas 2 pantry. Bagiku, ini seolah-olah mini homestay. Cuma bezanya tidak mempunyai bilik untuk mandi.

Oh.. Happynya aku..

Bila mulanya hari pertama kerja, aku diajar untuk request peralatan yang diperlukan di reception. Seriously first time company yang sediakan segala peralatan untuk setiap staff (Calculator, pencil, pen, correction pen, gunting, celotape, punch,stapler, highlighter pen).

Dua minggu kemudian, ku diberi almari khas untuk menyimpan file atau barangku atas permintaan dari managerku terhadap orang atasan. (Terima kasih)

Bertuahnya aku syarikat sebegini menerima aku walaupun kerja sebagai production clerk dengan kelulusan perakaunan ku pelajari di UMS.

Namun, aku percayai, ini lah pengalaman yang terbaik buat ku. Aku percaya akan ku menerusi bidang perakaunan dalam pekerjaan pada suatu hari nanti. Cuma bukan ini hari.


0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Wishlist Saya Tuk Masa Depan

10/05/2015 09:12:00 PTG Saya Winnie 0 Comments

Banyak benda nak buat dalam hidup saya.

Selagi hidup selagi tu lah enjoy apa yang ada nikmati hidup.

Sa ni jenis yang suka benda lasak juga. Huhu.. So, Wishlist yang akan sa capai adalah sepert berikut


1). Main roller coaster


Dalam hidup xpernah naik lah.. Naik yang kecik di KL shopping mall pn jagi lah.

2). Main Flying Fox

Nak rasa terbang di udara tu macam mana. Dah pernah naik kapal terbang, bezanya xdapat hirup udara luar ja.

3). Melancong Seluruh Negeri Malaysia
Sebelum keluar negara baik kenali tempat yang best di Negara sendiri dulu. Nanti Mat Salleh tanya apa yang best di Malaysia, tak kan ternga-nga cakap tak tw. Buat malu ja.

4) Melancong di Negara Asia
Puas melancong di negara sendiri baru lah melancong di negara luar. Tapi nak pergi negara Asia dulu. Dekapt negara kita pun okeh juga. Macam Indonesia, Bali. China ka, Kalo negara dorng da masalah boleh pergi Korea ka, Jepun ka. Atau Singapore pun ok jg.. Maklum lah, Cik Winnie bagai katak bawah tempurung. Tak pernah kuar jelajah tanah negara luar.. Huhu..

Sekian sahaja Wishlist Kali Ini. Tak tw lah boleh makbul atau tak wish list ni. Harap dapat makbul. Huhu.






0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Kenapa Saya Bukan Aku?

10/04/2015 09:02:00 PG Saya Winnie 0 Comments


Saya, Aku, Kau, Engkau, Ko, Awak,

Bangun pagi tetiba terfikir soalan pertama, kenapa "saya" bukan "aku" eh?

Sama maksud tapi berbeza dari segi dialek dan penggunaan

Dah lama sa terfikir, tapi sa rasa perkataan "Saya" lebih sesuai, Di Sabah pun sama juga, ada sesetengah daerah atau kawasan guna perkataan "AKU"

Bukan ja semananjung guna perkataan AKU, tapi selalunya orang yang pandai dalam penulisan cerpen lebih pada penggunaan "AKU" setuju tak?

Ada sesetengah orang mengatakan perkataan "AKU" kasar cikit, Tapi bagi sa, Tak kesah pun, asal paham,

Begitu indahnya bahasa kita. Huhu

Tapi kadang2 pun sa guna juga perkataan Aku.

Jadi ada pepatah yang selalu keluar di siaran TV "Bahasa Jiwa Bangsa"



0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Rasa Itik yang pelik

10/04/2015 12:30:00 PG Saya Winnie 0 Comments

Ada Rezeki jangan ditolak

Itu lah yang terpapang dalam otak.

Minggu lalu dalam pejabat, manager bawa 3ekor itik dan tanya, "Nak itik tak? Saya da beli extra nih" (Dalam bahasa cina)

Rasa segan nak terima offer, aku cuba menolak dengan alasan, duit gaji belum masuk lagi,

"Tak pa, nanti gaji bayar la, hutang dluan pun tidak apa "

Aku bagi lagi alasan tak tau macam mana nak masak itik.

"Kukus pun boleh, Goreng pun boleh"

Dalam otak dah tiada alasan lagi, jadi aku pun terima ja itik yang masih sejuk beku dalam plastik.

Sampai di rumah, tunggu hari esok baru masak, Belum ada idea cara nak masak.

3hari itik diperap dalam peti sejuk, aku membuat keputusan nak masak ala orang putih, bakar itik dalam oven.

Potong kaki, potong leher itik, Dengan rasa bersalah aku berkata dengan itik "Sorry lah ya, sa mw masak ko ni,"

Aku lihat mata itik yang dah tertutup rapat, seolah-olah tengah tidur. Perasaan seram dan sedih pun ada pada itik tu.

Bahan di rumah tidak cukup, cuma gunakan bawang besar sebagai bahan sampingan, Perap itik dengan kicap, perencah, garam dan gula.

Siap perap, sedia masukkan dalam oven.

Tengok google berapa lama nak biarkan dibakar ye?



Maklumlah, pertama kali masak itik, dulu masak ayam cara macamni juga, 

Tiiinggggg !!! Selepas satu jam menunggu.

Siap masak, aku keluarkan itik bakar. Cantik.. !! Nampak sedap. Aku panggil adik ku tuk keluar dan makan. Segera adik ku ambik nasi dan menuju arah ruang tamu. 

"Try lah, ni pertama kali masak itik, entah la macamna rasa, kalo xsedap, Tak payah makan lah" Perasaan "Sixth Sense" muncul memang adik aku tak reti makan nih.

Aku ambik peha itik gigit, rasa pelik, seperti ayam yang rasanya darah dalam daging yang hanyir. Adiku gigit pertama "Macam rasa kambing lah"

Aku jawab "Yaka?"

Gigit kedua kali, "Macam pelik lah rasa itik ni"Adik ku cakap.

"Yaka? memang pelik pun rasa itik, rasa macam hanyir, Kalo gtu jangan makan lah, bagi abang ko makan" 

Lain kali,tak nak lah masak itik, baik masak ayam jelah. Bazir. 

0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Bila Bosan di Tempat Kerja

10/03/2015 10:09:00 PTG Saya Winnie 0 Comments


Selalunya bila kita terlalu bosan apa yang kita buat?

Of course la smartphone kita jadi teman pengganti bosan. Tapi jika adanya peraturan ketat cakap tak boleh guna phone semasa kerja. Apa yang akan anda lakukan?

Dari pengalaman sa, rajin la ke tandas. Serious, jangan ketawa. Sebab, bila sa tidak ada kerja, So minum air lah..

Betul !!, sa seorang yang kuat minum air. Tapi air lah buat kita sentiasa cergas minda. Sekurang-kurangnya tidak rasa mengantuk bila buat kerja.

Tapi sa xsemesti pergi tandas buang air jer... Main phone ler.. Trick yang selalu sa buat bila terlalu bosan. Perap dalam tandas ler. Dengan alasan sakit perut...

Huhuhu.. Sekian dari saya.

0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.

Bila Berlakunya Konflik

10/02/2015 09:50:00 PTG Saya Winnie 0 Comments


Hari ini, cerita pasal konflik. Sesiapa sahaja tidak terkecuali terlibat dalam konflik. Tidak kira lah konflik apa pun, konflik dalam percintaan ka, konflik dalam perniagaan ka.. atau konflik dalam keluarga sendiri.

1) Selalunya bila sa terlibat dalam konflik, sa lebih memilih tuk kongsi dengan orang tersayang, dan cerita hal sebenarnya dan saling berbincang.

2) Minta nasihat dari orang yang kita mampu percaya.

3) Tenang diri dan hati untuk hadapi konflik

4) Jangan fikir negatif atau dengki

Simple, tapi susah diterapkan. Harap tips ini dapat membantu.

0 ulasan:

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.