Cerita sebelum TAHUN BARU CINA

3/01/2015 12:55:00 PTG Unknown 1 Comments


Pada suatu hari, pada pagi yang indah, dengan semangat yang tertanam di hati berkata "ni hari mesti kemas bilik, meow2 nakal lompat katil masa sa tido nyenyak. bgus sa denda dorng tido di luar rmh.Senang la sa kemas bilik."

Dengan hati yang tak senang, mahu tak mahu tetap ku angkat kucingku yang dh sebulan lebih tinggal dalam bilik ku. Dengan perasaan binggung yang tertatap
di muka kucingku. "Kejam sungguh! sanggup engkau  biarkan aku tinggal di luar yang jijik dan kotor ni?! terlintas suara kecil yang bercakap dalam fikiran bagi pihak bulus kecil ini.

Aku biarkan si Putih dan si Batman berdekatan dengan van merah berjenama Perodua. Van yang lebih 1tahun tidak mampu bergerak. Aku melangkah ke dalam rumah busy mengemas bilik. Ibuku pulak sibuk mengemas dapur.

Meja yang berselerak aku kemas satu per satu, sepihan biskut marie hasil mumy meow gigit, ku buang ke arah tong sampah. ku kemas wayar yang bergelut sesama, dan lipat komputer riba yang berjenama Compaq. Ku kemas katil, buka cadar, keluar ke mesin pencuci dan cuci. Taik-taik sekali dengan bau yang memudaratkan hidungku ini susah ku teruskan untuk biarkan kucingku terus menetap di bilik ku.

Ku lap meja, ku lap lantai. ku buang taik berbiji yang terlantar dalam besen dan cuci mangkuk makanan meow. Hati mengeluh "fuhhh susah juga mw jaga meow" tapi atas minat sukakan bulus yang manja dan buatkan hati ku tenang. Ku tahan bau dan karenah mereka.

Selepas 2jam kemudian. Akhirnya kemas juga bilik ku. Dengan hati yang gembira "masa tuk buka laptop tengok facebook"

Tiiiit....... laptop lampu terbuka. tapi screen hitam... aik? apa hal plak ni? Ishh buat perangai.. ku tekan lama-lama suis tutup, dan tekan semula buka balik. Akhirnya aku mengaku kalah, laptop yang berbakti dengan aku selama 5tahun sehingga kini

cara hang laptop. biar dia gantung diri... hmph..


Belum gaji praktikal keluar, dh buat hal.. Aku berterus terang beritahu ibuku, namun aku dimarah "tu la barang sendiri tak pandai jaga, aku xtw la mcmna ko jaga barang ko, sekarang maw duit lagi." mengeluh ibu ku.

Lalu aku jawab, "biasa la, barang elektronik memang pandai rosak, tiada benda yang kekal lama. Nanti sa gaji sudah sa sendiri beli la. Tak payah risau, sa tak minta duit mama tuk p repair laptop sa. "

The end...

*note: cerita benar, maaf lama tak update entry. Janji ada update la kan? Mungkin next month baru pergi fix laptop ku yang tengah sakit tenat. Bye..1 ulasan:

  1. haha... cara terbaik denda laptop yg hang...hehehe.
    tp saya memg tak tahan dengn kucing...geliiii

    zinziemeewah

    BalasPadam

Segala post adalah hak milik Saya Winnie. Sila comment yang bagus-bagus. Jangan memaki hamun. Datang nak baca, dipersilakan, jika xsuka baca sila golek balik ke tempat asal anda. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih.